Co konie lubią najbardziej ?

Kiedy nadchodzą chłodne zimowe dni, w wielu stajniach pojawia się ciepły odżywczy posiłek, którego miły aromatyczny zapach rozchodzi się po całej stajni. Mowa oczywiście o meszu, któremu nie oprze się chyba żaden koński niejadek. Stosowany jest w karmieniu koni od pokoleń.

Już nasi pradziadkowie podawali koniom mesz w celu nawodnienia organizmu w chłodne dni lub po ciężkiej pracy. Weterynarze i ludzie  pracujący z końmi stosowali mesz aby zapobiegać i leczyć choroby układu pokarmowego. Z uwagi na walory smakowe może być świetnym nośnikiem leków lub niesmacznych suplementów. Należy jednak pamiętać aby dodawać je po zalaniu meszu gorącą wodą aby nie utraciły one swoich właściwości na skutek przebywania w zbyt wysokiej temperaturze.

Ponadto mesz to doskonała zdrowa przekąska i urozmaicenie codziennej diety dla Twojego konia. Jego głównym składnikiem jest siemię lniane i otręby pszenne . Uzupełnieniem mogą być , w zależności od preferencji smakowych konia i jego zapotrzebowania energetycznego owies, płatki kukurydzy, jęczmień , czosnek zioła itp. Najcenniejszym składnikiem meszu jest jednak len , którego zalety zdrowotne doceniono także w weterynarii. Posiada on właściwości dietetyczne i łagodzące, a także dużą zawartość tłuszczu dającego koniom energię i witaminy B, natomiast mało skrobi. Tłuszcz ponadto dodatnio wpływa na połysk sierści. Inną cenną właściwością siemienia jest to, że przy zetknięciu się z wodą szczególnie podczas podgrzewania wydziela duże ilości substancji śluzowych, które mają korzystny wpływ na błonę śluzową przewodu pokarmowego. Nasiona lnu są doskonałym źródłem błonnika , który reguluje pracę przewodu pokarmowego co jest niezaprzeczalną zaletą biorąc pod uwagę, że u koni przewód pokarmowy jest bardzo wrażliwy.

Otręby pszenne drugi podstawowy składnik meszu pełnią funkcję kalorycznego dodatku, wspomagają rozwój muskulatury dzięki dużej zawartości białka; bywają metodą na skuszenie do jedzenia wybrednych osobników, którym serwuje się je w formie mokrej papki zmieszanej z nielubianą paszą bądź dodatkiem; umożliwiają utrzymanie w dobrej kondycji zwierząt mających problemy z uzębieniem.

 

Otręby pszenne zazwyczaj występują w formie drobnych płatków, których bezwzględnie nie powinno podawać  się „na sucho” z uwagi na ryzyko zachłyśnięcia bądź zatkania przewodu pokarmowego konia kulkami pęczniejącej szybko masy. Najlepiej podawać je właśnie wraz
z meszem z siemienia lnianego.

Tradycyjny mesz wykonany własnoręcznie dla wielu koniarzy to wielka przyjemność. Niemniej wymaga to sporo czasu i pracy, począwszy od zakupienia składników na długim kilkugodzinnym parzeniu kończąc.

Na szczęście producenci pasz poszli z duchem czasu i stworzyli „błyskawiczne” mesze, których przygotowanie ogranicza się jedynie do zalania produktu wrząca wodą. Mesz nadaje się do spożycia w około 10-15 minut później, bezpośrednio po tym jak pasza napęcznieje
i ostygnie do około 18-20 stopni C. Mesz jest paszą uzupełniającą, w związku z czym zaleca się podawanie koniom meszu nie częściej niż 1-2 razy w tygodniu.

Praktycznie każdy producent pasz dla koni ma w swojej ofercie to co konie lubią najbardziej czyli mesz. Wybór na rynku gotowego meszu jest bardzo szeroki, nie jesteśmy w stanie podać wszystkich dostępnych, prezentujemy tylko kilka z nich.

Marstall Mash
  1. Orginal Pur.Mash – firmy Hὂveler

2. Marstall Mash– firmy Marstall

  1. Nuba Classic Mash – firmy Nuba Equi
  2. Nuba Hawaii Mash – mesz kokosowy – firmy Nuba Equi

 

 

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here